Bodem-water warmtepomp met geothermische boringen: De ideale verwarmingsoptie?

Geothermie als verwarmingsmiddel van uw woning en sanitair water is anno 2019 goede optie voor nieuwbouw en grondige renovaties. De installatie is een investering die zich terugbetaald op vele manieren.

Principe: Warmte uit de grond

Een bodem-water warmtepomp gaat de gratis en onuitputbare warmte uit de grond gebruiken om jouw huis en sanitaire water te verwarmen. Om deze grondwarmte te kunnen onttrekken worden er één of meerdere putten gemaakt waar een duurzaam buizensysteem wordt geïnstalleerd. Daardoor wordt water en antivries gepompt die de warmte van de grond naar boven transporteert. We hebben dus alleen energie in de vorm van elektriciteit nodig om de grondwarmte uit te wisselen met het water van de centrale verwarming (Vloerverwarming, ventilo convectoren,..).

Voordelen

1.      Laag energieverbruik

Men vergelijkt de zuinigheid van verwarmingsmethodes onder elkaar altijd met het SCOP: het rendement rekening houdend met de buitenklimaat doorheen de seizoenen. De waarde van de SCOP is de hoeveelheid warmte (in kW) dat je krijgt per kW elektriciteit (E) of aardgas (A). Hieronder vergeleken met andere relevante verwarmingsbronnen.

Gascondensatieketel (A)

1-1.07

Lucht - water (E)

4 – 4.3

Grond - water (E)

5.5 – 5.77

2.      Milieuvriendelijk

De milieu impact van elke verwarmingsbron wordt gerepresenteerd door de CO2 uitstoot per hoeveelheid geproduceerde warmte(gram CO2/kW). Deze waarde af van het SCOP en van de gram CO2/kW van de energiebron.

Gascondensatieketel

192

Lucht - water (SCOP 4)

67 – 73 (Netspanning)

11 (Zonnepanelen)

Grond - water (SCOP 5.5)

36 – 53 (Netspanning)

8 (Zonnepanelen)

3.      Free Cooling

De grond-water warmtepomp kan zijn verwarmingsproces omdraaien en warmte van in het huis naar de putten en verbruikt hierbij zeer weinig. In combinatie met zonnewering is dit in meeste gevallen voldoende om oververhitting te vermijden. Dit zonder E-peil te laten dalen.

4.      Compact en uit het zicht

Een grond-water warmtepomp is een compact toestel met ingebouwde boiler voor warm water. Hierdoor heb je geen grote technische ruimte nodig, en heb je meer plaats voor de ruimtes waar je iets om geeft. Van de boring zie je na het bouwproces niets meer. Dit betekent dus ook dat je geen plaats moet zoeken om een afzichtelijke buiten/airco unit te verbergen.

5.      Rendement nagenoeg weersonafhankelijk

De bodemtemperatuur is zeer constant. Hierdoor gaat het rendement niet dalen met door een lagere buitentemperatuur zoals andere types warmtepompen. De leidingen vriezen ook niet aan dus je hebt altijd genoeg warmtevermogen op een zuinige manier.

6.      Lange levensduur

De verticale warmtewisselaars gaan minstens 100 jaar mee. De warmtepomp heeft een voorspelde levensduur van meer dan 20 jaar en heeft een minimale hoeveelheid onderhoud nodig.

Aandachtpunten

Kwalitatieve boring

Het is cruciaal dat de boring correct wordt uitgevoerd. Anders zal het berekende vermogen niet behaald worden. Laat de boringen door een bedrijf met de nodig expertise uitvoeren.

Goede dimensionering

De hoeveelheid/diepte van de verticale warmtewisselaars moet exact berekent worden. Deze parameters hangen af van het type bodum en de warmtevraag van het huis. Deze berekeningen zijn alleen te maken door mensen met de correcte technische kennis.

Verwarmen op lage temperatuur

Om het optimale rendement van je warmtepomp te halen is het gebruik van temperatuurverwarming, zoals vloerverwarming of ventilo convectoren noodzakelijk.

Kost

Voor goed geïsoleerde woning zal de boring van €6000 tot €10000 kosten. Een grote kost, maar je bespaart door:

  • Laag energieverbruik
  • Eventuele vermijding van veel verbruikende koelinstallatie
  • Lage onderhoudskosten
  • Minder snel een nieuwe verwarmingsunit plaatsen

+ Bij nieuwbouw kan je tot 23 E-peil punten winnen.
+ Bij renovatie kan je een premie krijgen €4000 (€8000 indeen geen mogelijke gasaansluiting)

Meer info over premie: https://www.fluvius.be/nl/thema/premies/premie-warmtepomp

Aansluitbaarheid gas: https://www.fluvius.be/nl/thema/aansluitingen-aardgas/aansluitbaar-op-het-aardgasnet

Op zoek naar een gecertificeerde installateur voor grond-water pompen die weet waar hij mee bezig is? Kom bij ons op gesprek en vraag een offerte aan.