Lucht-water warmtepomp: De nieuwbouw nobrainer?

Principe: Warmte uit de lucht

Een lucht-water warmtepomp gaat de warmte uit de omgevingslucht gebruiken om jouw huis en sanitair water te verwarmen of te koelen. Om deze luchtwarmte te kunnen onttrekken word er buitenunit geplaatst (foto rechts) zoals ook gezien wordt bij airco’s. De binnenunit zal vervolgens de warmte gebruiken om het water in van de centrale verwarming (Vloerverwarming, ventilo convectoren,..). Om samen te vatten gebruikt de warmtepomp elektriciteit om de warmte van de buitenlucht te onttrekken en deze te transporteren naar de verwarmingselementen in huis. De warmtepomp kan dit proces ook omdraaien om het huis af te koelen.

Voordelen

1.      Laag energieverbruik

Men vergelijkt de zuinigheid van verwarmingsmethodes onder elkaar altijd met het SCOP: het rendement rekening houdend met de buitenklimaat doorheen de seizoenen. De waarde van de SCOP is de hoeveelheid warmte (in kW) dat je krijgt per kW elektriciteit (E) of aardgas (A). Hieronder vergeleken met andere relevante verwarmingsbronnen.

Gascondensatieketel (A)

1-1.07

Lucht - water (E)

4 – 4.3

Grond - water (E)

5.5 – 5.77

2.      Milieuvriendelijk

De milieu impact van elke verwarmingsbron wordt gerepresenteerd door de CO2 uitstoot per hoeveelheid geproduceerde warmte(gram CO2/kW). Deze waarde af van het SCOP en van de gram CO2/kW van de energiebron.

Gascondensatieketel

192

Lucht - water (SCOP 4)

67 – 73 (Netspanning)

11 (Zonnepanelen)

Grond - water (SCOP 5,5)

36 – 53 (Netspanning)

8 (Zonnepanelen)

3.      Actieve Cooling

De lucht-water warmtepomp kan zijn verwarmingsproces omdraaien. In combinatie met zonnewering is dit in meeste gevallen voldoende om oververhitting te vermijden. Dit heeft wel een negatieve impact op het EPB verslag.

Kost

De kost van de installatie is zeer afhankelijk van het warmtevermogen dat nodig is.

Vraag bij ons een offerte aan om eens te vergelijken.